חזרה לעמוד הראשי - רוק מתקדם, מדריך עברי

רוג'ר ווטרס בישראל

האמנם מעבר לשיא?

תגובה לכתבתו של רועי בהריר על רוג'ר ווטרס וכוכבים אחרים

ברשת המקומונים של מעריב התפרסמה ב-31 במרץ 2006 כתבה שכותרתה "מעבר לשיא". כותרת המשנה שלה אמרה כך: "עם כל הכבוד לכם, סטינג, רוג'ר ווטרס, דפש מוד, על כך שאתם עומדים אוטוטו לקרוע לפארק הירקון את האמא, יש לנו קצת בעיה איתכם: תבינו, אתם אמנים גדולים והכל, אבל מצד שני גם קצת, איך נגיד את זה בלי לפגוע, זקנים. אנחנו לא רוצים לבאס אתכם, אבל קצת חבל שלא באתם פעם, כשהייתם לוהטים, ובאמת היינו צריכים אתכם. אז לפני שאתם נוחתים, תרגיעו קצת את ההתלהבות, כן?"

בעמוד זה נביא את כל טיעוניו של רועי בהריר, כותב הכתבה (כפי שפורסמה במקומון 'זמן חיפה' של רשת מעריב), וננסה להפריכם אחד לאחד.


רוג'ר ווטרס בישראל "מאז החומה אמנם קרו לווטרס הקשיש כמה דברים בחיים, אבל אף אחד מאלה לא מצדיק היסטריה מטורפת לקראת בואו"
תשובה: אין היסטריה מטורפת לקראת בואו של ווטרס. יש הערכה גדולה לסולן-לשעבר של פינק פלויד על מעורבותו באלבומי הרוקנרול הגדולים שמכרו עשרות מליוני עותקים בכל העולם. יש גם הערכה אמנותית על הליריקה המשובחת שכתב בכוחות עצמו - על מלחמות העולם, על תעשיית הרוק, על הקיום האנושי, על זמן, על כסף ועוד. גילו של ווטרס אינו רלוונטי, אם הוא מסוגל לבצע את היצירות שכתב בצורה מעוררת הערכה. ואכן, זה המצב, מלבד צרידות נסלחת בקולו. ובל נשכח שמר רוג'ר ווטרס מגיע לישראל עם הרכב-צמרת של נגנים, זמרים, טכנאים ואנשי-במה. זו לא חלטורה.


"ווטרס הוא לא יותר מעוד דינוזאור חסר מלח ופלפל, שפג תוקפו בשלהי הסבנטיז"
תשובה: א) כאשר רוג'ר ווטרס ביצע את 'החומה' על חומת ברלין בפני קהל עצום של מאות מליוני צופי טלוויזיה בכל רחבי הגלובוס, השנה היתה 1990 ולא שלהי הסבנטיז; ב) סיבוב ההופעות העולמי האחרון של ווטרס החל בשנת 1999 והסתיים בשנת 2002 עם קהל של מאות אלפי בני אדם והכנסות של מליוני דולרים; ג) ווטרס כתב אופרה רחבת-היקף על המהפיכה הצרפתית, שיצאה לאור ממש לאחרונה באלבום כפול, ובוצעה עם תזמורות גדולות בבירות המכובדות ביותר של מערב אירופה; ד) האלבומים שכתב רוג'ר ווטרס עם פינק פלויד עדיין נמכרים היטב בכל החנויות, ומופצים בכמויות עצומות באינטרנט דרך מחתרות של מעריצים וחובבי מוסיקה; ה) אלבום הסולו האחרון של ווטרס אמנם יצא לאור בשנת 1992, אבל הוא עדיין עסוק בימים אלו בהפקת אלבום סולו נוסף.


"כאשר בארט, הרוח שמאחורי הלהקה, איבד כל קשר עם המציאות, היה זה דווקא דיויד גילמור (המורה של בארט לגיטרה) שנטל לידיו את מושכות ההרכב, ולא ווטרס המסורבל והאפרורי"
תשובה: לא היה ולא נברא. ווטרס היה זה שהחליט על פיטוריו-בפועל של בארט, בתקופה שבה גילמור היה עדיין חבר טרי בהרכב ודעתו לא נחשבה. ווטרס היה זה שכתב את רוב הליריקה של פינק פלויד. ווטרס היה זה שכתב את רוב להיטי הלהקה לאחר עזיבת בארט. ווטרס היה זה שקבע את הכיוון האמנותי של פינק פלויד, מהרגע שבארט התמוטט. כל הביוגרפיות של פינק פלויד מציינות זאת במפורש. כוחו של ווטרס רק גבר עם השנים, עד שהפך לדיקטטור מוחלט.


"האלבום 'דארק סייד אוף דה מון' נחשב, בעיני רבים, בעיקר להישג של גילמור, לפחות ברמת הרעיון והקומפוזיציה, אף על פי שגם ווטרס נטל בו חלק מרכזי"
תשובה: לא דובים ולא ציפורים. ווטרס כתב את כל הליריקה באלבום זה. ווטרס כתב לבדו את המוסיקה לשלושה שירים, והיה מעורב במוסיקה של ארבעה אחרים (מתוך עשרה בסך הכל). גילמור לא חתום לבדו על אף שיר באלבום, ולא כתב מילה אחת באלבום זה.


"האלבום 'החומה'...לא לגמרי מוחץ, בעיני רבים, מהבחינה המוסיקלית גרידא"
תשובה: א) על סמך אילו עובדות מבסס הכותב את טענתו? ב) האלבום מכיל כמה מלהיטיה הגדולים של פינק פלויד מאז ומעולם, ונתוני המכירות מוכיחים זאת ג) יצירת הנושא מתוך 'החומה' זכתה בתואר שיר העשור במצעד של גלי צה''ל וערוץ שתיים, והאלבום 'החומה' הגיע שוב ושוב למקום הראשון במשאל הקוראים של העיתון ידיעות אחרונות; ד) 'החומה' הפך לסרט-פולחן, בוצע על חומת ברלין לפני מאות מליוני צופים, יהפוך למחזמר ענק על במות ברודוויי, וזכה עם השנים למעמד של 'תקליט יהלום' (למעלה מ-10 מליון עותקים נמכרו) ששמור לקומץ קטן של אלבומים בהיסטוריה.


"אוקיי, אז הוא אמור לעשות פה את כל 'דארק סייד' מההתחלה ועד הסוף. אז מה, גם אני יכול, האקורדים לרוב נורא פשוטים"
תשובה: א) ראוי לעדכן את הכתב שמר רוג'ר ווטרס יבצע את 'דארק סייד' בעיבוד חדש, מורחב וארוך מן היצירה המוקלטת; ב) האלבום 'דארק סייד' נכנס לספר השיאים של גינס על כך שנשאר במצעד המכירות של בילבורד (200 הגדולים) במשך 741 שבועות, יותר מכל אלבום אחר בהיסטוריה; ג) לא מדובר רק באקורדים, אלא גם בטקסטים, סולואים, עיבודים והפקה מוסיקלית.


"כולה ווטרס" (סיום הכתבה)
תשובה: כולה ווטרס - האיש שאמר 'כן' לאיחוד של להקת פינק פלויד במופע לייב-8 בחודש יולי 2005, על במת-ענק בהייד פארק של לונדון, במה שהוגדר אחר כך "האירוע המוסיקלי הגדול בתולדות בריטניה"; האיחוד הפך לשיא האירוע הטלוויזיוני ששודר ב-182 תחנות טלוויזיה ו-2000 תחנות רדיו לקהל גלובלי של יותר משני מיליארד צופים - שיא עולמי חדש. כולה ווטרס - האיש שהנהיג במשך למעלה מעשור את אחת מלהקות הרוק הגדולות, הוותיקות והמכובדות ביותר בהיסטוריה. כולה ווטרס - האיש שיופיע בקיץ 2006 מול קהל של עשרות אלפים באצטדיונים, פארקים ופסטיבלי הרוק הגדולים ביותר באנגליה, איטליה, גרמניה, הולנד, נורבגיה, צרפת, פורטוגל, איסלנד, יוון, תורכיה, אירלנד, דנמרק, פולין ושווייץ. אכן, כולה ווטרס - ותודה שהוא מואיל לבוא הנה, למזרח התיכון, למרות שיש קהל גדול שמצפה לו בכל מקום אחר על פני הגלובוס.


(כתב: אורי ברייטמן, אפריל 2006)

רוג'ר ווטרס בישראל

אודות האתר / הספר / עמוד ראשי / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com