רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות - כל מה ש'פרוגרסיב'
רוק מתקדם > חדשות ואירועים > קרוואן בישראל

להקת קרוואן בישראל
הלוגו של קרוואן
להקת קרוואן בישראל 2019 - הביקור השני

להקת ה'קנטרברי' הותיקה שהוקמה ב-1968, הגיעה בפעם השנייה לישראל ב-9 בדצמבר 2019. המקום, כמו בפעם שעברה: מועדון רדינג 3, נמל תל אביב. ביקורת מפורטת מאת אביה דור-קולן.

חברי ההרכב הנוכחי של קרוואן

  • פאי הייסטינגס - גיטרה, שירה
  • ג'פרי ריצ'רדסון - ויולה, חליל צד, גיטרות, כלי הקשה
  • יאן שלהאס - קלידים
  • ג'ים לברטון - בס
  • מארק ווקר - תופים, כלי הקשה

להקת קרוואן הגיעה השבוע לישראל, להופעה אחת במועדון הרידינג 3 בנמל תל-אביב, בסימן חמישים שנה להקמת ההרכב.

על אף שההודעה בדבר הגעת הלהקה יצאה בהתראה יחסית קצרה, וקיום המופע באמצע השבוע ובאחד מימי החורף הקרים של השנה, התקבצו בנמל תל-אביב מאות אוהבי רוק מתקדם לערב מוזיקלי ייחודי תוצרת קנטרברי, אנגליה.

זהו הביקור השני של קרוואן בישראל: הלהקה הגיעה לכאן לראשונה בשנת 2011, גם אז הופיעו ברידינג 3, הפעם בלי הפרקשניסט והמתופף ריצ'רד קופלן, ממייסדי הלהקה, שהלך לעולמו כשנתיים מאוחר יותר. בהופעה הקודמת רקדתי עם חברים בשורה הראשונה, כמו בכל הופעת רוק טיפוסית. הפעם זה היה מופע ישיבה, וברגע בו עלו חברי ההרכב לבמה, הבנתי שזו הזדמנות טובה להישען לאחור וליהנות מהקסם של קרוואן בצורה אחרת.

קרוואן נתנו סט ארוך של כשעתיים, בתמהיל של חומרים ישנים וחדשים: הלהקה שיבצה בסט חמישה קטעים מתוך אלבום המופת "אין דה לנד אוף גריי אנד פינק" (In the Land of Grey and Pink), ביניהם השיר "וינטר וויין" (Winter Wine), אותו הם כמעט ולא מבצעים בהופעות; אפשר לראות את הבחירה שלהם לבצע את השיר הזה כלא פחות ממתנה לקהל הישראלי.


להקת קרוואן בהופעה 2019 - צילום: אהרון מיקל
להקת קרוואן ברדינג 3, ב-9 דצמבר 2019. צילום: אהרון מיקל


הקטע לו חיכיתי במיוחד בהופעה היה "ניין פיט אנדרגראונד" (Nine Feet Underground), גם הוא מתוך האלבום האפור-ורוד. קרוואן שמרו אותו לסוף הסט, ממש כמו הדובדבן שבקצפת. זהו השיר הארוך ביותר של הלהקה – 22 דקות, והוא מורכב משמונה חלקים. הם ביצעו את כולו, בלי לוותר על אף ניואנס. החלק השביעי שלו, שנקרא "דיסאסוסיישן" (Disassociation), הוא כנראה האהוב עליי מתוך כל הרפרטואר של הלהקה. ג'ים לברטון (בס) לקח את תפקיד השירה בחלק זה, וביצע אותו בדיוק ובניחוח בלוזי מרגש עד דמעות. ככלל, הביצוע החי של "ניין פיט אנדרגראונד" היה לא פחות מעונג מוזיקלי, והיווה בעיניי את השיא של הערב.

ניתן היה להבחין ברוב המבוגר בקהל, שבוודאי עבורם המוזיקה של קרוואן שזורה בזכרונות נעוריהם. היו גם נערים בוגרי מגמת מוזיקה, שמעבר למוזיקה הטובה, הרוויחו גם שיעור נדיר בדינמיקה וביחסים מוזיקליים נפלאים בין הכלים על הבמה: אף כלי לא היה צריך להשתלט בווליום או להאפיל על האחר בכדי שיבחינו בנוכחות שלו. לכולם היה מקום, גם בסולואים של הנגנים האחרים, והעוצמות המשותפות של חברי ההרכב בלטו במיוחד ברגעים השקטים. במבט מהקהל, היה איזון מוזיקלי מושלם.

יש מי שהתייחסו לגילם של חברי ההרכב והביעו פליאה מיכולתם לתת מופע רוק בועט, ואני מבקשת להתנגד לאמירה הזאת: בעיניי יש מעבר לגיל, ואם יש לך את זה בדם – זה שם. המופע היה מדויק, אנרגטי ומרגש לכל אורכו. גם מי שלא מכיר בעל-פה את כל הרפרטואר של קרוואן, יכול היה להתרשם מהרמה הטכנית הגבוהה של חברי ההרכב, להתמוגג מהביצועים מלאי הקסם והרגש, וליהנות מהעיבודים המחודשים לאותם שירים שחרוטים על גבי התקליט כבר יובל שנים.

לוגו להקת קרוואן ניכר שהיה חשוב לחברי קרוואן לחלוק כבוד לחברים שכבר אינם בהרכב, ולאורך המופע שיתפו את הקהל בזכרונות העבר של הלהקה ובסיפורי החיים שהולידו את אותם שירים שהפכו לעמודי התווך של מוזיקת הקנטרברי של שנות השישים והשבעים.

חברי קרוואן הם קליברים, בעלי ניסיון והיסטוריה ענפה בעולם הרוק. פיי הייסטינגס (שירה וגיטרה) הקים את קרוואן ב-1968 יחד עם ריצ'רד קופלן המנוח (תופים) ובני הדודים ריצ'רד ודייב סינקלייר. הייסטינגס חלק את תפקידי השירה עם ריצ'רד סינקלייר, שניגן גם על בס ועזב מאוחר יותר להרכבים שונים, ביניהם להקת קאמל (Camel) המוכרת, חזר לקרוואן, ושוב עזב.

יאן שלהאס (קלידים) היה חלק מקרוואן בשנות השבעים, וחזר במקום דייב סינקלייר כשזה עזב את קרוואן על רקע חילוקי דעות אומנותיים בתחילת שנות האלפיים. אגב, גם שלהאס היה חבר במשך תקופה ב"קאמל".

את ג'פרי ריצ'רדסון המולטי-אינסטרומנטליסט, שהצטרף לקרוואן במהלך שנות השבעים, אפשר לכנות פעלולן – גם כשבאים "מוכנים" מההופעה הקודמת, קשה להישאר אדישים למופע הקסמים שלו, כשהוא מחליף כלים אפילו במהלך השירים, ועובר מנגינה על ויולה לחליל צד, לגיטרה, לכפות חשמליות, ובכולם הוא מנגן נפלא.

ג'ים לברטון (בס) הצטרף לקרוואן באמצע שנות התשעים, ועד אז הספיק לנגן עבור אמנים גדולים, בין היתר ג'ימי הנדריקס, טום ג'ונס וגילברט אוסליבן. מארק ווקר (תופים) הופיע עם ההרכב לראשונה ב-2010, בתחילה כפרקשניסט למופע בודד. בהמשך, עם לכתו של ריצ'רד קופלן, הצטרף לקרוואן באופן רשמי.

אני מצפה לביקור הבא של קרוואן בישראל, ומקווה שבקרוב נוכל ליהנות שוב מהמוזיקה הנפלאה שלהם בהופעה חיה.

אביה דור-קולן  כתבה: אביה דור-קולן, מגישת תוכנית הרדיו "עוברת על הרוק"



הסולן והגיטריסט פאי הייסטינגס - צילום: אהרון מיקל
הסולן והגיטריסט פאי הייסטינגס - הופעת להקת קרוואן ברדינג 3, ב-9 דצמבר 2019. צילום: אהרון מיקל


להקת קרוואן בהופעה 2019 - צילום: אהרון מיקל
דף רשימת השירים (סט-ליסט רשמי) מהופעת להקת קרוואן ברדינג 3, ב-9 דצמבר 2019. צילום: אהרון מיקל


 ביקורת עברית על האלבום הקלאסי של קרוואן מ-1971

 ביקורת עברית על הופעה של קרוואן מ-1975

 האתר הרשמי של להקת קרוואן

 האתר הרשמי של ג'פרי ריצ'רדסון

 ויקיפדיה - להקת קרוואן

 ארכיוני הפרוג - קרוואן


אודות האתר / הספר / עמוד הבית / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il