רוק מתקדם - מדריך עברי - חזרה לעמוד ראשי
המדריך העברי לרוק מתקדם - חדשות, ביקורות, להקות, מאמרים, ראיונות, ביוגרפיות, קישורים - כל מה ש'פרוגרסיב'
לוגו להקת רנסאנס רוק מתקדם > אמנים ולהקות > רנסאנס

להקת רנסאנס

Renaissance Band - UK

ההרכב הבריטי האהוב משנות ה-70 הגדיר בצורה המובהקת ביותר את הסגנון המכונה "רוק סימפוני" ושמר על רמה גבוהה של עשייה עד סוף העשור. שורה של עיבודים מבריקים ומעודנים, זמרת כריזמטית בשם אני / אנני הסלאם / הזלאם (Annie Haslam), מבנה דרמטי וטקסטורות אקוסטיות רב-שכבתיות מרכיבים את כל אלבומיה המוצלחים של הלהקה החשובה.

בולט במיוחד האלבום ההיסטורי "שחרזדה וסיפורים אחרים" (1975) ובו פרשנות יצירתית ומלאת-חיים ליצירה המפורסמת של המלחין הקלאסי רימסקי-קורסקוב. הנוסחה המנצחת של רנסאנס היתה, בין השאר, שילוב נכון של משוררת בשם בטי ת'אצר והגיטריסט מייקל דאנפורד (1944-2012), ששיתפו פעולה בקביעת המסגרת האמנותית שבתוכה פעלה שאר הלהקה.

בשנים 1972-1979 הקפידה חמישיית רנסאנס על סטנדרטים אמנותיים נדירים, הופיעה גם ברחבי ארה"ב ותיעדה את ההופעה שלה באולם 'קרנגי הול' ביוני 1975, באלבום כפול שיצא ב-1976 וגם הוא מומלץ ביותר.

להקת רנסאנס בישראל

להקת רנסאנס בתל אביב 2015

ב-27 באפריל 2015 (יום שני) הופיעה בהצלחה להקת רנסאנס, בפעם השנייה לישראל. הלהקה, שנחתה בנתב''ג ביום ראשון, נתנה הופעה מרגשת באמפי וואהל בתל אביב. לדברי ההפקה, כל הכרטיסים נמכרו וההופעה היתה סולד-אאוט (התווספו כסאות פלסטיק בשוליים, ליתר ביטחון). הזמרת אנני הסלאם זכתה לשבחים מיוחדים ותיקשרה עם הקהל הישראלי במונולוגים בין השירים. הסלאם היא כל מה שנותר מההרכב הקלאסי של שנות ה-70, ושאר הנגנים הצטרפו בשנים האחרונות. רנסאנס נאלצה לבטל הופעה ב-11/4 בעיר דורטמונד (גרמניה) בגלל מחלת גרון ממנה סבלה הסלאם. כעת מצבה הבריאותי של הסולנית תקין, ורנסאנס סיימה בהצלחה סיבוב הופעות בריטי, שלאחריו הגיעה אלינו.


רנסאנס בתל אביב 2015, צילום: אהרון מיקל
ריץ' צ'לנדה (ימין) והסולנית אנני הסלאם (שמאל);
רנסאנס בתל אביב 2015, צילום: אהרון מיקל


רנסאנס בתל אביב 2015, צילום: ירון סומך
רנסאנס משתחווה לקהל התל-אביבי בסיום המופע, צילום: ירון סומך


באמפי וואהל יש 1,021 מקומות, והוא אינו מקורה (ההופעה תחת כיפת השמיים). רוב הכרטיסים נמכרו מראש, עוד לפני המופע עצמו. אורך המופע: כ-100 דקות (20:30-22:10). מספר השורות באמפי: 14. מרחק השורה הראשונה מן הבמה: 3.5 מ'. תחבורה ציבורית: מהתחנה המרכזית דן 28 אגד 521 משוק הכרמל הקווים 21, 47, 48; מרעננה קווים 47 ו-48. בשעות הלילה יוצא קו אוטובוס 247 מהכרמלית ומכפר סבא לכיוון שדרות רוקח. חניה: חניון גני יהושע. טלפון קופה: 03-6420487.

כאמור, הגיטריסט וכותב המוסיקה הראשי של רנסאנס, מייקל דאנפורד, נפטר בנוב' 2012. למרות שפניו של דאנפורד מופיעים על הפוסטר של המופע הישראלי, מימינה של אנני הסלאם, הוא לצערנו כבר לא יופיע עוד.

הלהקה שילבה בסט-ליסט מספר יצירות מן האלבום האחרון של הלהקה מ-2013, 'סימפוניה של אור' (Symphony of Light) שיצא גם במהדורה קודמת תחת השם האיטלקי 'גראנדינה איל ונטו'; לכן, מומלץ למי שקנה כרטיס להכיר היטב את האלבום האחרון, שנוטה לצד האופראי. זה לא מופע 'להיטים בלבד', לכן מומלץ להתעדכן.

חברי ההרכב הנוכחי: אנני הסלאם - שירה; רייב תסאר - קלידים; ליאו טראברסה (מחליף את דיויד ג'יי קיז) - בס ושירה; טום בריסלין (מחליף את ג'ייסון הארט) - קלידים ושירה; מרק למברט - גיטרה ושירה; פרנק פגאנו - תופים ושירה. הפקה בישראל: פרוגסטייג'. הכרטיסים נמכרו בטווח מחירים של 219-379 שקלים, לפי גושים.


הסט-ליסט של תל אביב, שהיה זהה להופעות האחרונות באנגליה:
  1. פרולוג (Prologue)
  2. קארפט אוף דה סאן (Carpet of the Sun)
  3. אושן ג'יפסי (Ocean Gypsy)
  4. ראנינג הארד (Running Hard)
  5. גרנדינה איל ונטו (Grandine Il Vento)
  6. סימפוני אוף לייט (Symphony of Light)
  7. נורת'רן לייטס (Northern Lights)
  8. דה מיסטיק אנד דה מיוז (The Mystic and the Muse)
  9. אמא רוסיה (Mother Russia)
  10. הדרן: אשז אר ברנינג (Ashes Are Burning)


להקת רנסאנס בהופעה חיה. תמונה מהשנים האחרונות



הביקור הראשון של רנסאנס בישראל (1980)

להקת רנאנס הגיעה לישראל לראשונה בספטמבר 1980 לסדרת הופעות קצרה, בחסות העיתון 'מעריב'. זה קרה במסגרת סיבוב ההופעות הבינלאומי של האלבום &quto;אזור ד'אור (Azure d'Or tour)". הלהקה התכוננה לסדרת המופעים, ביררה אילו מהאלבומים של רנסאנס פופולריים בישראל, והחליטה על רשימת השירים בהתאם. כל הופעה נמשכה כשעתיים.

אצלנו התקיימה הופעה אחת בירושלים (בנייני האומה), שתי הופעות בתל-אביב (מועדון 'אמצע הדרך', שהיה למעשה אוהל שהוקם בגני התערוכה) ואחת בחיפה (היכל הספורט, רוממה). הלהקה שהתה במלון 'שרתון' בתל אביב, וזכתה לאירוח מיוחד מטעם המועצה הבריטית לתרבות, שאירגנה ערב קוקטייל לחברי הלהקה, בהשתתפות נספחים תרבותיים של השגרירויות בישראל.

ההרכב שהגיע לישראל נחשב להרכב ה'קלאסי' של רנסאנס, שפעל בשנים 1973-1980:
  • ג'ון טאוט (נפטר ב-2015) - קלידים
  • אנני הסלאם - שירה
  • ג'ון קאמפ - בס, שירת-רקע
  • טרנס סאליבן - תופים
  • מייקל דנפורד (נפטר ב-2012) - גיטרות

כרטיס הכניסה למופע באוהל 'אמצע הדרך' בגני התערוכה של תל אביב ב-24/9/80, נשלח אלינו באדיבות עידו אמיתי, שנכח בהופעה ההיא. המחיר, כפי שאפשר לראות בכרטיס, היה 500 לירות כולל מע''מ. להקת החימום היתה 'חמסין' של אפרים שמיר. בין הצופים בקהל היתה גם הזמרת נורית גלרון.

מסתבר שאחת ההופעות בתל אביב היתה בעייתית מאוד: ראשית, חלק מקוני הכרטיסים ששילמו 500 לירות נותרו בחוץ. שנית, ההופעה החלה באיחור של שעה. והכי גרוע - כפי שאפשר לקרוא בקטעי העיתונות הארכיוניים מ'מעריב' ומ'דבר', דווח בין השאר שהקלידן הוירטואוזי של רנסאנס, ג'ון טאוט (John Tout), התעלף בערב הראשון בתל אביב (ב'דבר' לא כתבו את הטעות הזאת).

האמת היא שמר ג'ון טאוט לא בדיוק התעלף אלא עבר התמוטטות עצבים קלה, בהופעה הראשונה מתוך שתיים ב'אמצע הדרך' (באמצע השיר הארוך 'א סונג פור אול סיזנס'). מר טאוט פשוט עזב את הבמה אחרי 70 דקות של הופעה, סירב לחזור, והיא הופסקה לחצי שעה. חלק מהקהל התל-אביבי נטש את האולם כי חשב שהלהקה לא תשוב. אלא שלאחר מכן הלהקה השלימה את המופע בלעדיו. טאוט שב רק להדרנים, והמופע הסתיים. מאוחר יותר התברר כי טאוט היה נתון במצוקה נפשית, ככל הנראה עקב מותה הטראגי של אחותו באותה תקופה. התנהלותו של טאוט במופע זה, ובמופעים אחרים, הובילה להחלטה המשותפת להיפרד ממנו. טאוט נפטר ב-1 במאי 2015, בבית חולים בלונדון, כתוצאה של אי ספיקת כליות.

נותרו בינינו כמה חיפאים שעדיין זוכרים את מופע הרוק הבריטי של רנסנס, בהיכל הספורט של רוממה, בחיפה. חלק מהקהל העיד על האירוע שהאקוסטיקה בחיפה היתה נוראית, בוודאי בהשוואה למופעים בתל אביב ובירושלים. כאמור, זמן קצר אחרי ההופעות בישראל, הוחלט שהקלידן ג'ון טאוט יעזוב את רנסאנס. המתופף טרנס סאליבן, במעשה של סולידריות, החליט גם הוא להתפטר בעקבות טאוט. הקלידן הפורש הוחלף בקלידן פיטר גוזלינג. סאליבן הוחלף במתופף פיטר בארון. הבסיסט ג'ון קמפ עזב ב-1985. ב-1987 הלהקה כבר לא התקיימה, וחזרה רק ב-1998.


מעריב - להקת רנסאנס בישראל 1980
בתמונה: מעריב - להקת רנסאנס בישראל 1980 (סרק ושלח: עידו אמיתי)

דבר - תקלות בהופעת להקת רנסאנס בישראל 1980
בתמונה: עיתון 'דבר' 26/9/80 - תקלות בביקור להקת רנסאנס בישראל

כרטיס - הופעת להקת רנסאנס בישראל 1980, אמצע הדרך
בתמונה: כרטיס להופעת להקת רנסאנס בישראל, 24 ספטמבר 1980 (סרק ושלח: עידו אמיתי)

להקת רנסאנס בתל אביב, מעריב, 28 ספטמבר 1980
להקת רנסאנס בתל אביב, מעריב, 28 ספטמבר 1980


רנסאנס היתה הלהקה הבריטית הראשונה שהצליחה למלא את 'קארנגי הול', היכל ההופעות האגדי בניו-יורק, במשך 3 לילות רצופים, 20-22 ביוני 1975. הישג זה הונצח באלבום ההופעה הכפול והמשובח (והחיוני לכשעצמו) שיצא ב-1976, באורך כולל של 103 דקות. לא רע בשביל להקה שהזמרת שלה התגלתה במקרה על ידי חברה שלה, בזמן שפיזמה לעצמה שירים בזמן צפייה בטלוויזיה.

מה קרה ל'רנסאנס' אחרי תקופת השיא? לחץ שלילי של חברות התקליטים, בשילוב עם עומס רב בסיבובי ההופעות, הביא אותם לכדי פירוק. תוך כדי כך, הסיטה אותם חברת התקליטים אל עבר כיוונים מסחריים חסרי-מטרה, במעין צעד כפוי של התאבדות אמנותית. סכסוכים ופיטורים ליוו את הקבוצה המעורערת אל שני אלבומים מיותרים בשנות השמונים ואל מצב מגוחך עוד יותר בשנות התשעים, בו שני הרכבים נושאים את אותו השם לשווא.

רנסאנס התפרקה ב-1987 למשך 11 שנה. ב-1998 חזרה בהרכב מלא (הסלאם, דאנפורד, סאליבן, טאוט, ווד). רנסאנס התאחדה להופעות חד-פעמיות ולסיבובי הופעות קצרים במהלך שנות ה-90 והאלפיים. היא הופיעה עד 2002 ואז התפרקה שוב עד 2009. בשנת 2012 הופיעה הלהקה גם בפסטיבל נירפסט האחרון. ב-20 בנובמבר 2012 נפטר מייקל דאנפורד במפתיע, כתוצאה של דימום מוחי. הבשורה על מותו פגעה קשות באנני הסלאם, שעדיין מתאוששת מאובדן של חבר מוסיקלי ותיק ונאמן.

אך גם לאחר מותו של דאנפורד, רנסאנס ממשיכה להקליט ולהופיע. ב-2013 הוציאה אלבום אולפן ראשון מזה 13 שנה, "גראנדין איל ונטו", שהוקדש לדאנפורד המנוח. שנה אחר כך, באנגליה, יצא האלבום בגרסה שונה, עם עטיפה שונה ושם שונה, 'סימפוניה של אור', שכלל 3 קטעים נוספים. הידיעה על מותו המצער של ג'ון טאוט, הקלידן המוכשר של רנסאנס בשנים 1970-1980, היכתה את מעריצי רנסאנס ב-1 במאי 2015.

למרות התפניות המאכזבות, שמונה השנים הטובות של רנסאנס (1972-1978) היו גם שמונה השנים הטובות ביותר של תת-הזרם הסימפוני ברוק המתקדם. לממהרים, מומלץ במיוחד האוסף הכפול תחת השם "סיפורי 1001 לילות" משנות ה-90, אבל רק בתור מתאבן.


אלבומים מומלצים

Prologue
פרולוג
Prologue
1972
Ashes are Burning
אשז אר ברנינג
Ashes are Burning
1973
Turn of the Cards
טרן אוף דה קארדז
Turn of the Cards
1974
Scheherazade and Other Stories
שחרזדה אנד את'ר סטוריז
Scheherazade and Other Stories - 1975
Novella
נובלה
Novella
1977
A Song For All Seasons
א סונג פור אול סיזנס
A Song For All Seasons
1978


אלבומים נוספים של רנסאנס

Renaissance Live At Carnegie Hall
לייב אט קרנגי הול
Live At Carnegie Hall
1976
Renaissance Grandine il Vento
גראנדינה איל ונטו
Grandine il Vento
2013
Renaissance - Symphony of Light
סימפוני אוף לייט
Symphony of Light
2014



טריוויה: דברים שלא ידעתם על אנני הסלאם ורנסאנס

  • אנני הסלאם לא שרה מהגרון, אלא מהסרעפת (טכניקה שלמדה בסוף שנות ה-60). כך, היא טוענת, הצליחה לשמור על קולה. היא צמחונית, לא מעשנת בכלל, ומקפידה לא לשתות אלכוהול בזמן סיבובי הופעות.

  • חלק מחברי רנסאנס כיום היו חלק מן הלהקה של אנני הסלאם, כאשר הופיעה סולו.

  • אנני היגרה מאנגליה לארה''ב עם בעלה האמריקני ב-1991, חלתה בסרטן השד והחלימה, נפרדה מבעלה וממשיכה לגור בפנסילבניה.

  • אנני אומרת שהיא לא מבינה את הרוק המתקדם העכשווי. היא מאוד אהבה את להקת יס, ואת ג'נסיס המוקדמת. כיום היא מעריצה את להקת מג'נטה (הרכב מאיזור וויילס).

  • היצירה 'סימפוני אוף לייט' מהאלבום החדש (2014) מוקדשת לאמן ליאונרדו דה-וינצ'י

  • רנסאנס נאלצה לעצור את סיבוב ההופעות בספטמבר 2013, בגלל שאנני הסלאם סבלה מקריסת חוליות בעמוד השדרה.

  • רק בזכות אתר קיקסטארטר (kickstarter.com) הצליחה רנסאנס לממן את האלבום האחרון שלה

  • אנני הסלאם מציירת כבר שנים רבות, וזהו למעשה המקצוע המרכזי שלה היום, מלבד שירה כמובן

  • איאן אנדרסון (ג'טרו טאל) תרם קצת חליל-צד לאחד השירים באלבום החדש (Cry to the World).

  • שתי פסגות הקריירה של אנני הסלאם, לדבריה, היו ההופעות ב'קארנגי הול' (יוני 1975) וההופעה ב'רויאל אלברט הול' עם התזמורת הפילהרמונית המלכותית ב-1977.

  • אנני הסלאם לא ידעה שיש לה מנעד קולי של חמש אוקטבות, עד שעברה בסוף שנות ה-60 סדנה של 9 חודשים עם זמרת אופרה מקצועית בלונדון.




 תמונות של חברי להקת רנסאנס

 עוד להקות רוק מתקדם


תגובות על להקת רנסאנס




אודות האתר / הספר / עמוד הבית / חדשות ואירועים / ביקורות אלבומים / להקות ואמנים

Email: uribreitman@gmail.com

Mitkadem.co.il